Mahetoidu eelistajate arvates on mahetoit tervislikum, maitsvam ja keskkonnasõbralikult toodetud. Uurime lähemalt, mis on mahetoit ja miks ning kuidas see inimestele ja keskkonnale hea on.
Mahetoit ehk ökotoit on tervislik ja puhas toit. Mahemärki kandvas mahetootes on vähemalt 95% koostisosadest pärit mahepõllumajandusest.
Maheettevõttes majandatakse keskkonnasõbralikult, pidades silmas tulevaste põlvede õigust puhtale elukeskkonnale.
Maheviljeluse puhul kasutatakse taimekahjustajate tõrjeks ennetavaid võtteid ja looduslikke vahendeid, ka umbrohutõrjeks tarvitatakse sünteetiliste taimekaitsevahendite asemel mehhaanilisi võtteid. Seega ei sisalda mahetoit organismile kahjulike sünteetiliste taimekaitsevahendite jääke, mis võivad ladestuda näiteks maksa ja luudesse ning sattuda ka imetava ema rinnapiima.
Mahetooted ei sisalda geneetiliselt muundatud organisme (GMO-sid) ehk muundkultuure ega kunstlikke värv-, maitse- ja lõhnaaineid.
Mitmed teadusuuringud on näidanud mahetoidu suuremat toiteväärtust ning on leitud, et selles on sageli rohkem vitamiine, mineraalaineid, asendamatuid aminohappeid ja antioksüdante. Samuti näitavad uuringud mahesaadustes mineraalainete, nagu raua, magneesiumi, fosfori, seleeni, molübdeeni, kaaliumi, vanaadiumi ning tsingi suuremat sisaldust kui tavatoodetes.
Mahesaadused lõhnavad ja maitsevad hästi. Põhjus on selles, et nad sisaldavad tavatooteist vähem nitraate ning nitriteid, samas aga rohkesti mitmesuguseid lõhna ja maitset kujundavaid ühendeid (nt flavonoide, fenoole, tanniine).
Maheloomakasvatuses pööratakse suurt tähelepanu loomade heaolule. Maheloomade kasvatamisel ei kasutata ennetavalt sünteetilisi veterinaarravimeid, antibiootikume ega kasvustimulaatoreid. Maheloomad saavad loomuomaselt käituda, viibida väljas ja süüa neile sobivat täisväärtuslikku GMO-vaba mahesööta.
Mahetoit on usaldusväärne, sest maheettevõtted on riikliku järelevalve all: põllumehi kontrollib Põllumajandusamet, mahetoidu töötlejaid, turustajaid ning toitlustajaid aga Veterinaar- ja Toiduamet.